(6 ks po cca 175 g) 
Štartér
200 g celozrnnej hladkej múky Prazrnko
200 g vody
1 polievková lyžica ražného kvásku
Múku, vodu a kvások dobre rozmiešame na hladké cesto a necháme kvasiť v nerezovej alebo sklenej mise 15-19 h pri izbovej teplote, misu prikryjeme potravinovou fóliou.
Príprava cesta
400 g celozrnnej hladkej múky Prazrnko
250 g vody
2 čajové lyžičky soli
1 čajovú lyžičku bazalkových semiačok (vyzerajú ako makové zrnká)
štartér (celý)
Múku s vodou dobre zmiešame v mise a necháme stáť 20 – 30 min, aby sa múka naštiepila. Následne pridáme štartér a soľ a vypracujeme cesto. Dobre vymiesené cesto poznáme tak, že sa odliepa od stien misy. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kvasiť v mise pri izbovej teplote 2 h (prvá fáza kvasenia). Počas kvasenia cesto v mise „prekladáme“ každých 30-40 min. Po skončení prvej fázy cesto na dobre pomúčenej doske premiesime, roztiahneme na obdĺžnik a preložíme na tretiny. Prstami vrstvy popritláčame. Cesto rozdelíme pozdĺžne na dva úzke obdĺžniky – vzniknú dve veľké ciabatty. Ak chceme šesť malých ciabattiek, každú polovicu ešte rozdelíme na tretiny. Každý kúsok dotvarujeme po požadovaného tvaru a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Všetky kúsky na plechu zľahka pomúčime a prikryjeme  potravinovou fóliou. Necháme kvasiť ďalšie dve hodiny (druhá fáza kvasenia).
Pečenie
Pečieme v bežnej rúre pri spodnom a hornom ohreve, bez zaparenia, na plechu v ktorom ciabatty kvasili. Nastavíme teplotu 250 °C. Po dosiahnutí tejto teploty počkáme ešte pár minút, potom vložíme na plech na pečenie. Malé ciabattky pečieme 10 minút, veľké 20 minút. Po upečení ciabatty preložíme z rúry na mriežku a necháme vychladnúť.

Pridať komentár