fbpx

Prečo je dobré piecť z kvasu?

Pekárske droždie (kvasnice) je zmes kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. V kvase sa  okrem kvasiniek (Candida milleri, Saccharomyces cerevisiae) nachádzajú najmä kmene probiotických baktérií kyslo-mliečneho kvasenia (Lactobacillus plantarumLactobacillus brevis a ďalšie). Vďaka cukrom, baktériám a kvasinkám prebieha v ceste fermentácia, proces kyslo-mliečneho a alkoholového kvasenia a acidifikácie cesta, vzniká kyselina mliečna a kyselina octová a uvoľňuje sa oxid uhličitý (bublinky v ceste). V zásade platí, že čím vyššia teplota a viac vody v ceste, tým vzniká viac kyselín.

Fermentácia znižuje pH cesta, čo aktivuje proteolýzu lepku, pretože proteolytické enzýmy sú aktívne práve v kyslom prostredí. K proteolýze významne prospievajú laktobacily, jednak optimálnym pH a jednak aj vlastnými proteolytickými enzýmami. Takto sa lepok, proteín múky, pri kváskovaní cesta predtrávi.

Fermentácia počas kvasenia rozkladá neželané fytáty, ktoré viažu minerálne látky, čím sa zvyšuje dostupnosť minerálnych živín z celozrnnej múky. Pri kváskovaní sa rozloží až 90% fytátov. Zvyšuje sa vstrebávanie práve tých minerálnych látok, ktorých nedostatok je dnes skutočným a rozšíreným problémom – zinku, železa, horčíka, draslíka, selénu a medi.

Pečenie z kvasu je prírodný spôsob prípravy chleba bez aditív, ktorý využíva kyslo-mliečne kvasenie a ľudia ho používali po tisícročia.

 

Ako upiecť doma kváskový chlieb z Prazrnka?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť na FB profile KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.

Kváskový chlieb z dvojzrnky
Kváskový dvojzrnkový chlieb s mrkvou
Kváskový dvojzrnkový chlieb so zemiakom

Pekárne používajúce celozrnné múky Prazrnko:

Biopekáreň Dunajská Lužná

Bio dvojzrnkový kváskový chlieb (500 g), 100% celozrnný

Vyrobený prirodzeným procesom kysnutia bez použitia pekárenského droždia.

Zloženie: bio celozrnná múka z pšenice dvojzrnky (57,79%), voda, kvások z bio celozrnnej ražnej múky, morská soľ, bio rasca


BIO domaci chlieb kvaskovy

Chlebík si môžete objednať v týchto predajniach:

Bioraj – Hodžovo nám. 1, Podchod Astoria, Bratislava
Bioraj – Mlynské Nivy TwinCity “C”, Bratislava
BIO ALEJ – Jégeho 8, Bratislava
Bioland – Rača, Kubačova 7568/19, Bratislava
Bioland – Staré Mesto, Mýtna 23, Bratislava
Levanduľa Zdravé potraviny – Vrakunská 43, Bratislava
Bio meat – Fresh market Rožňavská 1A, Bratislava
Bio-Slnečnica – Kvačalova 49, Bratislava
Biologika – Trenčianska ulica 56/F, Bratislava
Špeci Veci Pán Kukučka Eurovea, Pribinova 8, Bratislava
Normálka obchod – Kutlíkova 13, Bratislava


Bioland – Kollárova 16, Pezinok


Natural BIO, Vajanského 31, Senec

Špeci Veci Pán Kukučka OC MAX Trnava – prízemie vedľa ČSOB, Ul. Ferka Urbánka 11, Trnava


Špeci Veci Pán Kukučka Aupark Piešťany – prízemie, Nitrianska 18, Piešťany

Špeci Veci Pán Kukučka OC MAX – 1. poschodie, Ul. Gen. M. R. Štefánika 426, Trenčín
U malého princa – Mierové námestie č. 29, Trenčín


Obchodík Nina – zdravá výživa, Hurbanova 760/17, Nové Mesto nad Váhom

Špaldová pekáreň Nové Mesto nad Váhom

Kváskový chlieb z dvojzrnky (320 g a 640 g) 

Vyrobený prirodzeným procesom kysnutia bez použitia pekárenského droždia.

Zloženie: celozrnná múka z pšenice dvojzrnky, voda, ražný kvások, himalájska soľ, rasca


Chlebík si môžete objednať v týchto predajniach:

pondelok:
Zdravíčko – OC Južanka – 1.poschodie, ul. Gen. Svobodu 1, Trenčín
Špeci Veci Pán Kukučka OC MAX – 1. poschodie, Ul. Gen. M. R. Štefánika 426, Trenčín
utorok:
U malého princa – Mierové námestie č. 29, Trenčín
Obchodík bez obalu – Palackého 84/4, Trenčín
BIO OBCHODÍK Nová Dubnica – Mierové námestie 21/27, Nová Dubnica
streda: 
Kopanička – autobus.stanica – Partizánska 290/17, Myjava
Srdcofka – nám. M.R. Štefánika, Myjava
Zdravá výživa Medulienka – D.Jurkoviča 967, Brezová pod Bradlom
KUTICA – Nám. slobody 265/25, Vrbové
štvrtok:

Moja Špajza – Pod párovcami, Pieštany
Obchodík Nina – zdravá výživa, Hurbanova 760/17, Nové Mesto nad Váhom


Dobrá Pekáreň Trnava

Kváskový chlieb z múky Prazrnko – každú stredu  čerstvo upečený v pekárni a bistre Dobrá pekáreň (Štúrova 25, Trnava)