fbpx

Čo je Prazrnko

Prazrnko znamená pre nás najmä cestu k zdravému stravovaniu a návrat ku koreňom.

Príroda, ekologické pestovanie, spracovanie a uskladňovanie úrody je u nás na prvom mieste. Zameriavame sa najmä na pestovanie a spracovanie starobylej pšenice – dvojzrnky, ktorá sa z našich jedálničkov kvôli industrializácii postupne vytratila. Je prastarým predchodcom modernej pšenice a špaldy.

V našich jedálničkoch sa významne používala viac ako 7000 rokov, avšak vytlačila ju moderná šľachtená pšenica kvôli ľahšiemu pestovaniu a vysokým výnosom. Našou snahou je znova oživiť používanie múky z dvojzrnky v bežnej domácnosti a to nielen pri pečení kváskového chleba.

Pre milovníkov kváskovania máme v ponuke aj raž a pšeničnú kváskovaciu zmes.

Prečo Prazrnko

🌾  Prazrnko je pestované v ekologickom režime bez použitia pesticídov či iných chemikálií a s ohľadom na prírodu
🌾  Prazrnko je ekologicky pestované v oblasti krásnych myjavských kopaníc
🌾  Celozrnné výrobky Prazrnko obsahujú veľké množstvo vlákniny, minerálov a vitamínov
🌾  Prazrnko máte možnosť nakupovať bezobalovo
🌾 Múku melieme vždy čerstvú na kamennom mlyne medzi mlynskými kameňmi tak, aby sa múka neprehrievala a uchovala si čo najviac živín
🌾  Dvojzrnka je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami ako sú intolerancia a senzitivita na lepok pšenice, kožné ochorenia, ekzémy, chronické hlieny, nadváha, diabetes a vysoký cholesterol
🌾  lebo cestoviny a pečenie z Prazrnka milujeme…

V čom je múka Prazrnko iná ako bežná:

🌾  Prazrnko je celozrnná múka, ktorá oproti bielej múke obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky. Biela múka obsahuje v podstate len škrob (zložený cukor) a lepok, pretože otruby a klíčky sú odstránené a spolu s nimi aj hodnotné živiny.
🌾  Prazrnko je pestované ekologicky bez agrochemikálií a pesticídov, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v našom tele, spôsobujú zdravotné problémy, znehodnocujú pôdu a tým celý ekosystém
🌾 Múku melieme vždy čerstvú na kamennom mlyne medzi mlynskými kameňmi tak, aby sa múka neprehrievala a uchovala si čo najviac živín

V čom je dvojzrnková múka výnimočná:

🌾  dvojzrnkovú múku Prazrnko vďaka inému typu lepku veľmi dobre tolerujú i ľudia so senzitivitou na lepok bežnej pšenice či inými zdravotnými ťažkosťami ako sú napríklad chronické ekzémy, tráviace problémy – hnačka, kŕče alebo chronické zahlienenie dýchacích ciest

🌾  pár krajíčkov dvojzrnkového chlebíka zabezpečí človeku dennú dávku zinku, ktorý sa neukladá a potrebujeme ho denne dopĺňať

Prazrnko pre nás znamená návrat k zdraviu a múdrosti PRAstarých mám s ohľadom na prírodu a s využitím prínosov dnešnej modernej doby.

Chcete vedieť viac o Prazrnku?

Pripravili sme pre Vás užitočné informácie a články.

BIO certifikát

Ekologické pestovanie je u nás na prvom mieste. Všetky naše produkty sú v bio kvalite.

Bližšie informácie o pšenici dvojzrnke

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum