Slivkový kysnutý koláč:
• 500 g hladká alebo polohrubá múka Prazrnko
• 125 g maslo (alebo olej)
• 120 g kokosový cukor
• 1 kocka droždia
• 2 žĺtky (alebo 1 zrelý banán)
• 250 ml mlieko (môže byť rastlinné)
• štipka soli

Droždie rozdrobíme do trochy vlažného mlieka s 2 lyžicami múky a trochou cukru, rozmiešame na hladkú zmes a necháme 10 min. v teple nakysnúť. Zatiaľ zmiešame ostatné suroviny a vymastíme plech kokosovým olejom. Nakoniec pridáme vykvasené droždie a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme v teple nakysnúť (1-2 hod.). Potom dáme na plech tenkú vrstvu. Slivky poukladáme podľa obrázku – nahusto tak, aby sa prekrývali, šupou nadol. Prekrývať sa môžu až do polovice. Nakoniec koláč posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Pečieme pri 180 stupňoch 25 – 30 minút. Ak je potom navrchu stále veľa šťavy, môžeme zapnúť pečenie len zhora ešte na 5 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Slivkový koláč

Pridať komentár